Indenfor de seneste år er der sket en ny udvikling i den måde, som vi mennesker spiser på. Engang var det meget eksotisk, hvis man stødte på en vegetar, og man spurgte forundret ind til, hvordan det mon kunne være, at vedkommende var holdt op med at spise kød. I dag er det knap så speciel en oplevelse at rende ind i en, der ikke længere indtager madvarer, der kommer fra dyr. Restauranter og caféer tilbyder særlige vegetar- og veganerretter, for efterspørgslen er simpelthen blevet så stor, at det er en nødvendighed.

Mange forskellige præferencer for mad

Det er dog ikke kun vegetarer, der præger det kulinariske billede. Der findes et væld af forskellige mennesker, der alle har forskellige præferencer for, hvad de gerne vil spise. Nogle er vegetarer, som fravælger kød. Andre er gået skridtet videre, og er blevet veganere, der også undlader æg, ost og mælk. Så er der dem, der er laktoseintolerante. De kan ikke tåle mejeriprodukter, så dem lader de selvsagt være. Glutenallergikere bliver dårlige af at spise bagværk med gluten. Pescetarerne har ikke lyst til at spise dyr, der har levet på landjorden, men indtager gerne fisk og skaldyr. Og så er der fleksitarerne. Men de er langt fra særligt nemme at blive kloge på. De er nemlig meget fleksible i forhold til, hvad de spiser. Det betyder, at de gerne vil spise en bøf den ene dag, mens de siger nej tak den næste.

Bæredygtighed og dyrevelfærd

Det er lige før, man bliver helt forpustet blot ved at opremse alle de forskellige ideologier, som folk har indenfor fødevareindtag. Men hvorfor vælger mange kødet fra? Og hvor kommer de forskellige præferencer fra? Listen med grunde til hvorfor folk spiser, som de gør, er lige så lang som listen over forskellige madpræferencer. Ses der bort fra de åbenlyse grunde som allergier og maveonde, så er der mange, der vælger madvarer ud fra et ønske om bedre dyrevelfærd. Men der er også vegetarer, der har spist deres sidste kotelet ud fra et bæredygtigt og miljømæssigt synspunkt. Kødproduktion sætter et enormt pres på miljøet, og er man en smule grønttænkende, så ser man mange fordele i at skrue ned for forbruget af landbrugsdyr.

Meget alternativt alternativ til kød

I supermarkederne er kølediskene fyldt med køderstatningsprodukter, der kan gøre det ud for hakket kød, kyllingefileter, hotdogpølser og burgerbøffer. Men har man fravalgt kødet ud fra et forbrugermæssigt perspektiv, og ikke fordi man ikke kan lide det, så er det ikke nødvendigvis en god løsning blot at skifte til diverse masseproducerede køderstatninger. De er nemlig heller ikke særligt bæredygtige. I stedet for kan man se sig om efter andre alternativer. Og faktisk kribler og krabler madvarerne allerede rundt omkring os. Mange er nemlig begyndt at ernære sig ved at spise insekter. Det siges, at insektbaserede måltider faktisk kan smage rigtig dejligt. F.eks. skulle røgede melorme lavet i en rygeovn have en rigtig skøn smag, der nærmest minder om bacon. Spørgsmålet er så bare, om du er klar til at bytte din lørdagskylling ud med en røget orm eller grillet larve? Valget er dit.