Girafungen Marius måtte aflives i Københavns Zoo, det samme med en løveunge i Odense Zoo. Det findes der sikkert mange rationelle undskyldninger for. Facit er under alle omstændigheder, at aflivningerne drives frem af kommercielle hensyn m.h.t. at sikre bestandene på et niveau, så de lader sig udstille i al fremtid. Grise ledes til et industrielt masseslagteri, der ikke altid afliver dyrene uden problemer. I forbindelse med forskning og kommerciel udnyttelse af dyr, taler man kun om at minimere lidelse. Det handler ikke om at fjerne al lidelse, hvis dyrenes død tjener en såkaldt større videnskabelig eller religiøs sag. Det gælder medicinsk forskning, såvel som muslimsk halalslagtning uden bedøvelse. En isbjørn svømmer i hundredevis af kilometer fra Grønland til Island, fordi den ikke kan finde føde. Klimaændringer fjerner dens livsgrundlag – isen. Menneskets omgang med miljøet og dyrevelfærden er mildest talt blevet lidt flosset i kanten. Ja selv menneskers omgang med hinanden indebærer, at vi sælger produkter til hinanden, der indeholder skadelige kemiske stoffer. Arbejdsmiljøet kan være direkte farligt for den enkelte medarbejder som asbestproduktionen i Aalborg tydeligt viste det.
Vi husker forureningsvisen, der fik den nationale sangskat vendt på hovedet:
Danmark, nu blunder den lyse nat
Bagved din seng når du sover
Fra kloakkerne strømmer vat
Lort og Tampax i Kattegat
Og på en dønning driver
Brugte præservativer
Og mens Sodpartiklernes skyer går hen over marker og kyster, drukner Kulstøv og oliepletter de lyse nætter. Konsekvensen bliver uundgåelig den, at pigerne mister det lyse hår, mens drengene mister potensen. Det kan forekomme mindre væsentlig med nogle af disse problemer, vil du nok sige? For alt det er jo løst med kommunale rensningsanlæg og filtre i skorstene. Ikke desto mindre udleder industri, herunder den kemiske industri fortsat andre skadelige stoffer som CO2, der leder til global opvarmning og nedsmeltning af polarområdernes lag af permafrost. Metan udslip forværrer situationen med nedsmeltning af indlandsisen, Polarhavet og Antarktis. FN’s klimapanels alarmklokker fortæller nu, at vi måske allerede er kommet dertil, hvor storbyer og lavtliggende landskaber vil stå under vand i løbet af det næste århundrede. Nok så mange klimakonferencer har ikke kunnet bremse op for den skadelige udvikling.
Erhvervslivets ansvar.
Mange virksomheder er deres sociale ansvar bevidst, og man ligger produktionen og distributionen helt om. I en gros og detailleddet vælger man også i stigende grad skadelige produkter og processer fra. Vi kan alle gøre noget både som erhvervsvirksomhed, selverhververe og forbrugere. Min forretningsfilosofi er så vidt muligt indrettet på øko-rigtige produkter og dyrevelfærd – den kan sammenfattes til noget så enkelt som økologisk forsvarlighed, sundhed og gode og holdbare produkter. Min webside er certificeret som CO2 neutral, mine produkter er rene naturprodukter og dyrevelfærd er ofte det bærende princip. Hvis vi alle praktiserer en højere enhed af etisk forretning, forbrug og et socialt ansvar kan vi måske bremse strømmen. Vi må alle sætte helbredet, fødevaresikkerheden og økologien i højsædet. En grøn omstilling er nødvendig, hvis vi skal bevare vor klode for os selv og vore børn.
Certificeringer.
Vil du påbegynde en tilværelse som grøn forbruger, vil du naturligvis have en garanti for, at det du også køber, er miljørigtigt, skånsomt og dyrevenligt. Der findes ’brodne kar’ overalt, også indenfor brancher der forsøger at sælge varer, der udgiver sig for mere end de er. Din garanti er en anerkendt økologisk certificering for producenter af økologiske produkter. Generelt, kan enhver virksomhed, der er direkte involveret i produktion og salg af disse varer være certificeret. Det gælder leverandører, gartnere, landmænd, forædlingsvirksomheder, detailhandlere og restauranter. For et postordrefirma som mit er det vigtigt, at mine leverandører så ofte som muligt har certificeringen i orden. Kravene varierer fra land til land, og generelt indebærer en række øko-rigtige produktionsstandarder, at syntetiske kemiske materialer undgås. Der kan f.eks. her være tale om gødning, pesticider, antibiotika og tilsætningsstoffer til fødevarer. Periodiske tilsyn sikrer at alt går rigtigt til.
Mærkning af varer.
Økologiske produkter til hudpleje som vi fører en del af er internationalt set styret af regler, der definerer krav til produkterne. En minimumsprocent for organiske indhold kræves inden for hvert produkt, og ligeledes er en minimal procentdel af syntetiske ingredienser acceptabel. Endvidere må produkterne og fremstillingen af dem ikke indeholde skadelige ingredienser. En række øvrige generelle retningslinjer som forbud mod dyreforsøg og bandlysning af ingredienser, der stammer fra et dyr indgår også i certificeringen. Honning og bivoks, hvis fremstilling ikke anses som skadeligt for dyret falder dog udenfor disse bestemmelser. Endvidere tillades genmodificerede ingredienser ikke, ligesom overvejelser m.h.t. hvordan ingredienserne er dyrket og høstet indgår. Der stilles krav til en emballage, der er miljøvenlig. I dag findes der en række internationale organisationer, der beskæftiger sig med standarder for økologisk hudpleje:
- Soil Association
- USDA National Organic Program
- Natrue
- Ecocert
- Cosmos Standard
- BDIH
Danske standarder.
Det nordiske miljømærke går under navnet Svanen. Det er Nordisk Ministerråd, der står bag dette miljømærke for varer, der ikke er fødevarer. Det statslige danske røde ø-mærke er din garanti for, at øko-produkter er fremstillet eller emballeret efter danske regler for økologisk produktion. Ø-mærket tildeles kun, hvis den sidste kontrol er foretaget i Danmark. Den blå krans er et astma- og allergimærke, der søger at sikre, at ingen parfume eller produktsminke indeholder stoffer, der udgør en risiko for, at man udvikler allergi. Alle ingredienser ’screenes’ grundigt m.h.t. allergi og sundhed.
Forsigtighed tilrådes.
Ethvert produkt kan kalde sig økologisk, og det endda selv når produktets indhold udgør en bagatel, hvor 1 % af dets ingredienser er attesteret som økologisk produktion. Forskellige standarder i EU indebærer, at det langtfra er alle juridiske forordninger, der endnu er på plads. Generelle retningslinjer omfatter etisk høstede afgrøder, miljøvenlig emballage, fraværet af pesticider, gen-modificerede afgrøder, parabener og kemiske gødningsstoffer. Problemet i nogle lande er ofte, at der ikke har været den store vilje, når det kommer til at håndhæve øko-rigtige principper. Beslutter man sig for at lægge sit forbrug om fra traditionelt til økologisk kan det hurtigt udvikle sig til en forvirrende og dyr virksomhed. Jeg anbefaler derfor altid og det på det kraftigste, at man som kunde læser etiketter, oplysninger på websider og mærkningsoplysninger grundigt, før man køber varen; certificering fra ovennævnte danske og nordiske mærkeordninger samt Soil Association er en glimrende start på alt dette.